Treyler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:44   Güncelleme : 13-11-2014 17:44

TS-EN 1501-1 + A2 standardı uzatıldı

Arkadan yüklemeli çöp araçlarının özelliklerini düzenleyen TS-EN 1501-1+ A2 standardının yürürlüğe girmesi için belirtilen geçiş süreci 31 Ocak 2012 tarihine kadar uzatıldı.

TS-EN 1501-1 + A2 standardı uzatıldı

Arkadan yüklemeli çöp araçlarının özelliklerini düzenleyen TS-EN 1501-1+ A2 standardının yürürlüğe girmesi için belirtilen geçiş süreci 31 Ocak 2012 tarihine kadar uzatıldı. Uzatılmayla ilgili ARÜSDER’den yapılan açıklamada ise Türkiye’de ekipmana göre araç üretilmediği ve tanınan süresinin ise standartları belirlemede yeterli olmadığı belirtildi.

Arkadan yüklemeli çöp araçlarının özelliklerini belirleyen yeni standardın yürürlüğe giriş tarihi ertelendi. İptal edilen TS-EN 1501-1’in yerine getirilen TS-EN 1501-1+ A2 standardıyla araç ve ekipmanda uygulanacak yeni özellikler için geçiş süreci 31 Ocak 2012 tarihine kadar uzatıldı.

TS-EN 1501-1 + A2 standardının 2011 Ağustos ayında yürürlüğe gireceğinin açıklanması üzerine, özellikle araç üreticisi firmaların bahse konu değişiklikleri yapabilmesi için süreye ihtiyacı ğunu göz önünde bulunduran Araç, Araç Üstü Ekipman ve İş Makinaları Üreticileri Birliği Derneği (ARÜSDER), bu tarihin ertelenmesi için girişimlere başlamıştı.

Yapılan girişimlerin olumlu sonuç vermesiyle yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihi ertelenirken, neden böyle bir erteleme istediklerini ARÜSDER Genel Sekreteri Seçkin Kesinbaşoğlu, şöyle anlattı:

“Getirilen bu uygulamaların elbette iş ve işçi sağlığı açısından olmazsa olmaz uygulamalar ğunun farkındayız ve böyle de olması gerektiğini biliyoruz. Yönetmeliğin uygulanmasının ancak şasi üreticisi firmaların araçlarında yapacakları değişikliklerle mümkün olacak. Türkiye’de maalesef ekipmana göre araç üretilmiyor. Dolayısıyla yeni standartların uygulanabilmesi için şasi üreticisi firmaların üretimlerinde bir dizi değişikliğe gitmeleri gerekiyordu, fakat bu değişiklik için de verilen süre yeterli değildi. Baktığımızda yönetmelikte geçen değişiklikler kapsamında üretim yapan marka sayısı, bir ya da iki marka ile sınırlı kalıyordu. Piyasada bu çerçevede sınırlı üretici olması de elbette olumsuz koşullarında beraberinde getiriyordu.”

Karşılaşılacak olumsuz durumları; ekipman üreticisi firmaların araç alımında sıkıntı yaşaması, kullanıcıya yapılacak teslimatların gecikmesi ve rekabet koşullarının oluşmaması şeklinde özetleyen Kesinbaşoğlu, yönetmeliğin uygulanabilmesi için araç firmalarının yapacakları değişikliklerin çok önemli ğunu, üstyapıcıların her duruma uyum göstereceğini kaydetti.

Araç üstü ekipman üreticileri, tedarikçiler ve müşteriler olmak üzere tüm sektörün olumsuz etkileneceği bir uygulamanın ileri bir tarihe ertelendiğini yineleyen ARÜSDER Genel Sekreteri Seçkin Kesinbaşoğlu, dernek olarak sektörü ilgilendiren her türlü konu üzerinde hassasiyetle durduklarını ve sektörü en iyi şekilde temsil etmeye çalıştıklarını vurguladı.