Treyler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:50   Güncelleme : 13-11-2014 17:50

Kässbohrer kamyon üstü tankerler ve özellikleri

Kamyon üstü tankerler yüksek manevra kabiliyetleri nedeniyle, şehir içi dağıtımda kullanılırken, semi-treyler tankerler rafinerilerden aldıkları tehlikeli maddeleri dağıtım noktalarına taşımakta.

Kässbohrer kamyon üstü tankerler ve özellikleri

Kamyon üstü tankerler yüksek manevra kabiliyetleri nedeniyle, şehir içi dağıtımda kullanılırken, semi-treyler tankerler rafinerilerden aldıkları tehlikeli maddeleri dağıtım noktalarına taşımakta. Kamyon üstü tanker tasarımları, müşterinin kamyon modeline göre en uygun kesit belirlenerek ve en uygun hacim miktarları mevzuatlar doğrultusunda tanımlanarak yapılmakta.

Kässbohrer Kamyon Üstü Tankerler; ADR mevzuatı gereğince ve EN13094 normundaki “tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılan metal tankerlerin dizayn ve imalat usulleri tasarım kriterlerine” göre dizayn edilmekte ve üretilmektedir. Böylelikle can, yük ve yol güvenliğini sağlayan tüm güvenlik detayları düşünülmektedir.

Avrupa Birliği 2000 yılında yürürlüğe giren ECE R 111 yönetmeliğine uyularak üretim yapılmasını çok sıkı denetlemektedir. ADR ve ECE R 111 şartlarını yerine getirmeyen araçların sadece tehlikeli madde taşımasına değil topluluk üyesi ülkelerde alım-satımına dahi müdahale etmektedir. Kässbohrer akaryakıt tankerleri ADR ve ECE R 111 şartlarına tam uyumlu tasarım ve üretim özellikleri ile Avrupa Birliği ülkelerinde ve ülkemizde güvenle kullanılıyor.

KAMYON ÜSTÜ BAVULKESİT TANKER

Avrupa’da en yaygın kullanılan tanker tasarımıdır. Kässbohrer, standart olarak kamyon modelleri için bavulkesit tasarımı ile akaryakıt taşıma çözümü sunmakta. Tasarım detayları ve mühendislik analizleri bavulkesit tankerlerde kça fazladır. Bavulkesit tanker tasarımlarında uygulanmak zorunda olunan EN 13094 normları güvenlikle ilgili maksimum seviyede kriterleri barındırır. Tasarımda başlayan detaylı mühendislik çalışmaları üretim sürecinde de devam etmektedir. Teknik bilgi yanında tecrübe de gerektiren bavulkesit tanker üretim süreci aynı da ileri teknoloji de gerektirmektedir.

KAMYON ÜSTÜ SİLİNDİRİK TANKER

Kässbohrer silindirik kamyon üstü tankerin Türkiye tanıtımı Diyarbakır Roadshow’da Mercedes 3240’a uygun modelinde gerçekleştirildi. Üretim açısından daha kolay süreçler ile üretilen silindirik kesit tankerlerin ECE R 111 ve ADR mevzuatlarına uygunluk açısından kısıtlı kamyon modellerinde uygulanması mümkün olmaktadır.

Komple araçta ADR’ye uyumluluk ve ECE R 111 şartlarına uyumluluk kamyon üreticisi ile tanker üreticisinin birlikte çalışması ile mümkün olabilmektedir. Kamyon üreticileri ADR’ye uyumlu araçlar üreterek müşterilerine sunmaktadır. Tırsan da ADR’li Kässbohrer tankerleri üretmektedir. Kamyon ve üstyapısı ayrı ayrı ADR ve ECE R-111’e uygun olarak üretilmiş olsa dahi, birlikte meydana getirdikleri yeni yapının da ECE R-111 şartlarına uygun olması gerekmektedir. Aksi halde birlikte çalışmamalıdırlar. Bu araçlar can, yük ve yol güvenliği için büyük tehlike arz etmektedirler. Bu tehlikenin önüne geçmek ancak kamyon ve tanker üreticilerinin birlikte hareket ederek komple araçta ADR’ye tam uyum konusunu desteklemesi ve bu sorumlulukla çalışması ile çözümlenebilecektir.

ARA BÖLME KULLANIM SIKLIĞI

ADR ve EN13094 normları gereğince bavulkesit tankerlerde her 1.450mm. de bir dalgakıran veya ara bölme bombe elemanı vardır. Silindirik kesit araçlarda ise 1.750mm. de bir dalgakıran veya ara bölme bombe elemanı bulunmaktadır. Ara bölme bombe elemanı ne kadar sıklıkla yer alırsa tankerin devrilme riski o kadar aşağıya çekilmiş olacaktır.

HACME GÖRE ARA BÖLME KULLANIM SIKLIĞI

Bavulkesitli tankerlerde her 4.000lt. de bir, bir dalga kıran veya ara bölme bombesi olması gerekliliktir. Silindirik kesitli tankerlerde ise 7.500lt. de bir dalga kıran veya ara bölme bombesi olması gerekmektedir. Kısaca bavulkesit tankerlerde daha fazla dalga kıran veya bombe kullanılmaktadır. Örneğin; net hacmi 25.000lt. lik bir kamyon üzeri tankerde eğer bavulkesit ise toplam 9 adet bombe bulunmakta iken bu değer silindirik kesitli tankerlerde 5 adet bombeye kadar inmektedir. Daha fazla ara bölme bombesi bulunması tankerin taşıdığı yükün salınımını düşürecek ve devrilme riskini minimize etmiş olacaktır.

AĞIRLIK MERKEZİNİN YERİNE GÖRE FARKLAR

Tehlikeli madde taşıyan tankerlerin ağırlık merkezinin yere yakın olması devrilmeye karşı tanker için avantaj sağlamaktadır. Ağırlık merkezinin yere yakınlığı açısından yakından uzağa doğru; 1-Bavulkesit 2-Eliptik 3-Silindirik olarak sıralanmaktadır. Bavulkesit tankerler devrilmeye karşı tasarım ve mevzuat gerekliliklerine en uygun tankerler iken belirli hacimlerdeki silindirik kesitli tankerler tehlike yaratabilmektedir. Bu gibi sorunların önüne geçmek için çekici ve kamyon üreticileri, semi-treyler ve üst yapı üreticilerine kendi araçları ile eşleşecek olan semi-treyler ve kamyon üstü yapılar için uyumluluk diyagramları hazırlamalıdırlar.