Lojistik
Giriş Tarihi : 07-02-2016 23:05   Güncelleme : 07-02-2016 23:05

Irak gümrük vergi oranları ihracatçıları tedirgin etti

Irak ile anlaşmazlıklar sürerken Türkiye’ye tek sınır kapısı olan İbrahim Halil Gümrük Kapısı’ndaki vergi uygulamaları, Irak merkezi hükümetini rahatsız etti.

Irak gümrük vergi oranları ihracatçıları tedirgin etti

Gümrük tarifelerinin Irak’ın ında eşit şekilde uygulanmasını talep eden Irak Parlamentosu üyesi Zahir Abadi, gümrük tarifelerinin Irak bütçesinde belirtildiği gibi tüm kentlerde eşit şekilde uygulanmadığını iddia etti.

Başka bir milletvekili Evatif Nema ise, gümrükteki uygulamaya değinerek, “Basra’da gümrük tarifeleri yüzde 30’a yükselmiş durumda. Ancak İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda yüzde 5’tir. Sanki başka bir ülkedeymişiz gibi. Bu kça adaletsiz bir uygulama” diye konuştu.

İHRACATÇILAR TEDİRGİN

Türkiye Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Reber Haşimoğlu, gümrük vergi uygulamaların yürürlüğe girmesi ile Türkiye’den yapılan ihracatın sert bir şekilde düşüşe geçeceğini dile getirdi. Haşimoğlu, “Bölgemiz hem geçmişi hem de coğrafi konumu ile Türkiye’nin Irak’a açılan tek kapısı konumundaki Habur Sınır Kapısı’nın karşısında bulunan İbrahim Halil Gümrüğü’ndeki vergi uygulamaları ihracatın yükselmesinde büyük bir rolü vardı. Eğer bu bahse konu vergilerin yüzde 5’lerden yüzde 30’lara yükselmesi esnasında düşüşe geçen ihracatımız daha da düşecektir” .

UYGULAMA MANİDARDIR

Haşimoğlu, “Bölgenin en büyük gelir kalemlerinden biri petrol ve diğeri de gümrük vergileridir. Yani bölgenin ikinci gelir kalemini oluşturan gümrüklerdeki bu vergi mevzuatı değişecek olursa, ihracat düşüşe geçer, ticaret zarar görür. Irak merkezi hükümetinin İbrahim Halil Gümrük Kapısı’nda uygulamaya sokmak istediği vergi mevzuatının yürürlüğe konulmaması için girişimlerde bulunması gerektiğine inanıyorum. Ve bu süreçte Irak merkezi hükümetinin uygulamasını manidar bulduğumu ifade etmek isterim” diye konuştu.

Haber/Foto
Halil COŞKUN