Deniz
Giriş Tarihi : 21-11-2016 22:53   Güncelleme : 21-11-2016 22:53

Un Ro-Ro yine bel altı çalışıyor!

Ro-Ro taşımacılığında yıkıcı rekabetiyle UND Deniz’in faaliyetine son vermesine neden olan Un Ro-Ro, Alternative Taşımacılık A.Ş.’nin yeni gemisi Meleq’i suya indirmesinin ardından tekrar yıkıcı rekabetin sinyallerini verdi. Un Ro-Ro İşletmeleri A.Ş. CEO’su Sedat Gümüşoğlu, “2017 yılında ekonomik anlamda yeni ve güçlü adımlar gerçekleştireceğiz” dedi.

Un Ro-Ro yine bel altı çalışıyor!

Hatırlanacağı üzere; Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) tarafından Nisan 2010 tarihinde kurulan UND Deniz, üç adet Ro-Ro gemisiyle Tekirdağ-Toulon (Fransa) arasında araç taşıması hizmeti verdi. Nisan sonundan Haziran sonuna dek Tekirdağ’dan Toulon’a giden araç sayısı yüzde 70 artarken, Toulon’dan gelen gemiyi kullanan araçların sayısı ise yüzde 370 arttı. Daha önce verimsiz hat olarak değerlendiren Un-Ro-Ro, bu hatta sefer düzenleyerek UND Deniz’in sıkıntılı günler yaşamasına neden . Dönemin UND ve aynı da da UND Deniz yöneticileri; UN Ro-Ro İşletmeleri A.Ş. hakkında hakim durumun yıkıcı fiyat uygulamak suretiyle kötüye kullanılması ve bu yolla iştirakimizin zarara uğratılmasına neden olması iddiası ile Rekabet Kurumuna yapmış ğu şikayete istinaden açılmış bulunan soruşturma landı. Rekabet Kurumu hakim durumu kötüye kullandığı gerekçesiyle Un Ro-Ro aleyhine 841.199,70 TL idari para ceza verdi. Cezanın ardından UND Deniz dava açtı.

İstanbul-Trieste hattında ro-ro taşımacılığı için adım atan Alternative Taşımacılık A.Ş., ilk seferine 11 Ocak 2013 tarihinde Trieste’den başladı. Şirket 12 Ocak Cumartesi günü ise Haydarpaşa Limanı’ndan törenle gemisini Trieste’ye uğurladı. Aradan geçen süre içerisinde Alternative Taşımacılık A.Ş.’nin gemi sayısı 6’ya yükseldi. Un Ro-Ro ise hamlede gecikmedi.

Un Ro-Ro İşletmeleri A.Ş. CEO’su Sedat Gümüşoğlu, kısa bir değerlendirme yaptı. Gümüşoğlu,  “2016 yılında Ambarlı Akçansa Terminali’nden Ro-Ro seferleri başlattık. Yılda 25 bin araç taşıma kapasitesi ile Ambarlı-Trieste arasında 3 ihracat ve 1 ithalat seferi gerçekleştirdik. İntermodal bağlantılarda sağladığımız artış vasıtasıyla Avusturya’ya işletilen ROLA ve ISU trenlerinde kapasitede yüzde 15 büyüme . Trieste’den Milano Melzo ve Novara trenlerine bağlantı sağladık. Un Ro-Ro İşletmeleri olarak önümüzdeki yıl yapacağımız yatırımlarda,  İtalya Trieste limanımızı büyüteceğiz. Fransa Toulon limanımıza sefer sayısını arttıracağız. Gemi uzatmalarımızı bitirerek taşıma kapasite artışımızı hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca Un Ro-Ro'nun yeni hatları olan İtalya, Almanya ve Benelüks’e tren eklenecek ve 3 yıl içerisinde intermodal taşımaların toplam yüklerin içerisindeki payı yüzde 90’a çıkacak. Kısaca 2017 yılında ekonomik anlamda yeni ve güçlü adımlar gerçekleştireceğiz” .

Bu açıklamanın üzerine bazı nakliyecilerin ise “Un Ro-Ro yine yıkıcı rekabete hazırlanıyor. UND Deniz faaliyetlerine son verdiğinde ğu için Saras Lojistik’e ait 80 adet aracı gemiye almamış ve limanda bekletmişti. Alternative Taşımacılık A.Ş.’ye araç vererek daha çok desteklememiz lazım. Hep birlikte Alternative Taşımacılık A.Ş.’yi büyütelim ki, eski günleri tekrar yaşamayalım” ği iddia edildi.

Hüseyin Karabulut – Ulaşım Gazetesi