Lojistik
Giriş Tarihi : 25-07-2015 18:01   Güncelleme : 25-07-2015 18:01

Lojistikte kotalar kaldırılacak

Dünya Ticaret Örgütü (WTO) üyesi 50'den fazla ülke, yüksek teknoloji kullanılan 201 üründen gümrük vergilerini kaldırma kararı aldı. Gümrük vergilerinin kaldırılması konusunda aralarında AB, ABD ve Çin'in de bulunduğu 50'yi aşkın ülke anlaşmaya vardı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Karayollarında kotalar kaldırılacak” dedi.

Lojistikte kotalar kaldırılacak

Anlaşma, içerisinde medikal ürünler, video oyunları, oyun konsolları, ev elektronik sistemleri, kulaklıklar, DVD oynatıcılar, yarı iletkenler ve GPS sistemleri gibi 201 yüksek teknoloji ürün grubunu kapsıyor. Anlaşma ile 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde gümrük vergileri kaldırılacak. Hassas ürünlerde ise bu süre sektör ihtiyaçlarına göre uzatılabilecek. Anlaşma, AB'de monitör, projektör, oto teypleri ve televizyonları kapsamayacak.

 

AB Ticaret Komisyonu üyesi Cecilia Malmström, gümrük vergilerinin kaldırılmasıyla ilgili anlaşma için çok çalıştıklarını belirterek, “Bu anlaşma tüketici ve işletmelerin maliyetlerini düşürecek” değerlendirmesinde bulundu.

 

Yüksek gümrük vergilerinden özellikle küçük ölçekli firmaların zarar gördüğüne dikkati çeken Malmström, “Bu anlaşma, AB ticaret politikalarının, bölge ekonomisi için kritik öneme sahip büyüme ve iş alanlarına destek verdiğini gösteriyor” ifadesini kullandı.

 

TÜRKİYE 2023 HEDEFLERİ İLE DEVLER LİGİNDE

 

AB ile Gümrük Birliği’ni daha adil ve verimli bir yapıya kavuşturmak için ilk adımı attıklarını anlatan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Çizdiğimiz çerçeve ile Gümrük Birliği’ni 20. yılında ekonomik ve ticari ilişkilerimiz için yepyeni bir evreye taşımaya karar verdik” diye konuştu.

 

Güncellenme sürecindeki çalışmalar ile ABD ile serbest ticaret anlaşması (STA) yapma veya Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'na (TTIP) taraf olma çalışmalarının örtüştüğünü belirten Bakan Zeybekci, “Sürecin başarı ile lanması, ülkemizin TTIP’nin parçası olmasını da kolaylaştıracak. 2023 hedefleri ile devler liginde yer almak isteyen Türkiye, TTIP sürecine mutlaka dahil olmak isteyecektir. TTIP’ye katılım için AB’nin desteğini almak da bizim için çok önemlidir” .

 

Bakan Zeybekçi, şöyle devam etti: “Türkiye olarak süreçten beklentimiz, öncelikle AB’nin danışma ve karar alma mekanizmalarına etkin katılımın sağlanması. Serbest ticaret anlaşmalarına (STA) uyum kapsamında yaşanan sorunlara kalıcı bir çözüm bulunulacak. Karayollarında kotalar kaldırılacak. Söz konusu sistematik problemlere çözüm bulurken, ticari ilişkilerimizin tarım, kamu alımları ve hizmetler alanında derinleştirilmesi amaçlanmaktadır. Diğer bir önemli hedefimiz ise Türkiye’nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması’na dahil olmasının sağlanmasıdır.”