Otomotiv
Giriş Tarihi : 24-01-2019 13:42   Güncelleme : 23-08-2019 18:34

Otokar, 10 yıldır lider

Otomotiv üreticilerinden Otokar, 2018 yılında da faaliyet gösterdiği otobüs segmentleri toplamında liderliğini korudu. Pazarda yaşanan daralmaya rağmen, en çok tercih edilen otobüs markası olduklarını belirten Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Alptekin; "Türkiye otobüs pazarında satılan her 3 otobüsten 1’i Otokar oldu. Avrupa'da da büyümemizi sürdürdük" dedi.

Otokar, 10 yıldır lider

Türkiye'nin öncü otomotiv sanayi şirketi Otokar, otobüs pazarındaki liderliğini pekiştirdi. 7 metreden 18,75 metreye kadar farklı uzunluktaki otobüsleri ile Türkiye'nin en geniş ürün gamına sahip olan Otokar, 2018 yılını Genel Müdür Yardımcıları Ali Rıza Alptekin ve Basri Akgül ile Satış Direktörü Murat Tokatlı, Pazarlama Müdürü Tarkan Burak, Satış Müdürü Murat Torun ve Otokar yöneticilerinin katıldığı toplantı ile değerlendirdi.

PAZAR DARALDI

Kurda yaşanan dalgalanmaların etkisiyle pazarın 2018 yılında ağır bir darbe aldığını belirten Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Alptekin; "2016 ve 2017'ye kıyasla çok daha zor bir yılı geride bıraktık. 2018’de toplam otobüs pazarı yüzde 29 düzeyinde daralarak yılı 3 bin 800’lü satış adetlerinde ladı. Küçük ve orta boy otobüs pazarında bu daralma yüzde 23, 12 metre ve üstü şehir içi otobüs pazarında ise yüzde 50 olarak gerçekleşti. Otokar olarak böylesine zor bir yılda hem iç hem de dış pazarda verimli bir yılı geride bırakmayı başardık. 2018'de Türkiye otobüs pazarında satılan her 3 otobüsten yaklaşık 1'i Otokar . Küçük, orta boy ve şehir içi 12 metre üzeri otobüs pazarında ise her kategoride en çok satılan marka k" .

SEKTÖRÜN GÖZDESİ SULTAN

Otokar’ın özellikle şehir içi toplu taşımacılık alanındaki 1xbet teslimatlara devam ettiğini ve turizm sektörüne yönelik otobüsleriyle de pazardaki liderliğini koruduğunu kaydeden Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül ise, şöyle konuştu: "2018 yılında faaliyet gösterdiğimiz otobüs segmentlerindeki liderliğimizi koruduk. Aynı kategoride 10’uncu kez lider olmanın gururunu yaşıyoruz. Mardin'den İzmir'e, Tekirdağ'dan Antakya'ya kadar ülke genelinde şehir içi otobüs teslimatlarımız devam etti. Ulaşım sektörünü iyi dinleyerek, değişen ihtiyaçları öngörerek ürün geliştirme çalışmalarına aralıksız devam ettik. Geçen yıl yenilenen araçlarımızın kazandığı beğeni ve yılın ikinci yarısında turizm sektörü için öngörülen canlanmanın da etkisiyle satışlarımız olumlu yönde etkilendi. Bu yılın ön plana çıkan ürünü ise Sultan Mega . Geçen yıl yenileyip satışa sunduğumuz Sultan Mega, güçlü motoru, zengin aksesuarları, ortadan açılan kapısı, konforu ve düşük işletme giderleriyle turizm sektörünün sultanı . Yine Otokar'ın yeni tasarım yaklaşımını yansıtan Doruk T de tasarım ve özellikleriyle sektör tarafından çok sevildi.”

50 ÜLKEDE OTOKAR VAR

Türkiye'deki daralan iç pazarın etkisiyle Otokar'ın ihracat mariobet çalışmalarına ağırlık verdiğini belirten Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Alptekin; "1963'ten bu yana kendi teknoloji, tasarım ve uygulamalarımız ile müşterilerin ihtiyaçlarına uygun özel çözümler geliştiriyoruz. Otokar olarak tasarımımız, konforumuz, teknolojimiz ve düşük işletme giderlerimizle hedef pazarımız olan Avrupa'daki konumumuzu güçlendirmeye devam ediyoruz. Otokar otobüsleri bugün İspanya, Sırbistan, Almanya, İtalya, Yunanistan, Belçika, Romanya, Polonya, Macaristan, Slovenya gibi 50 ülkede hizmet veriyor. İhracat çalışmalarına verdiğimiz önem neticesinde geçtiğimiz yıl Türkiye otobüs pazarı ihracatı adetsel bazda yüzde 10 artarken, Otokar’ın otobüs ihracatı bu artış oranını 4’e katladı” açıklamasını yaptı.

TEK KALEMDE BÜYÜK SATIŞ

Otokar’ın yurtdışındaki şehir içi otobüs ihalelerinde daha aktif ğunu kaydeden Alptekin; "2018 yılında özellikle şehir içi yolcu taşımacılığında yurtdışında önemli bir atılım yaptık. Otokar Avrupa şirketimizin kurulmasıyla birlikte tıpkı Türkiye’de ğu gibi, Avrupalı kullanıcılarımıza daha yakın k, ihtiyaç ve beklentileri daha iyi analiz ederek özellikle toplu taşıma ihalelerinde daha aktif bir yıl geçirdik. Geçen yıl bir Türk otobüs markasının tek kalemde aldığı en büyük otobüs ihracat anlaşmasını Bükreş Belediyesi ile imzaladık. Bükreş'in artan toplu taşıma ihtiyacını karşılamak üzere açılan 400 adetlik şehir içi otobüsün temininin yanı sıra 8 yıllık satış sonrası hizmetlerini de içeren anlaşma için Romanya'da bir şirket kurduk. Teslimatlarımıza geçen yıl Aralık ayında başladık. Bu yıl da partiler halinde teslimatlarımız devam edecek. Bükreş, Otokar'ın İstanbul'dan sonra en büyük filo ile hizmet sağlayacağı şehir olacak" diye konuştu.

ATLAS'IN PAYI 3 PUAN ARTTI

Hafif kamyon segmentinde 8,5 tonluk Atlas kamyonu ile faaliyetlerine devam ettiğini söyleyen Basri Akgül, şöyle konuştu: "6,5-8,5 ton kamyon pazarında yüzde 18 düzeyinde bir daralma yaşandı. Otokar, bu daralmadan en az etkilenen markalardan biri . Geçtiğimiz yıl Atlas kamyonlarımızın Pazar payı 3 puan artarak yüzde 13’e yükseldi. Bireysel müşterilerin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları da zorlu görevlerde kullanmak üzere Atlas kamyonumuzu filolarına dahil etti.” Otokar’ın 2018’de treyler pazarında tanker ve frigorifik araçlara odaklandığını da belirten Akgül; “Bu alanda treyler üretiminde müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda üretim yapıyoruz. Bu sayede geniş bir ürün gamına ulaştık. Geçtiğimiz yıl Otokar olarak tehlikeli madde taşımacılığı, bozulabilir gıda taşımacılığı ve yurt içi nakliye alanlarına odaklandık" .

İHRACATA AĞIRLIK VERDİ

Otokar'ın 2019'da yeni ve önemli hedeflerle yola çıktığını kaydeden Alptekin; "Bu yıl, müşteri beklentilerine en uygun otobüslerimizle şehir içi ve turizm taşımacılığında sektörün öncelikli tercih edilen markası olmaya devam etmeyi hedefliyoruz. Türkiye otobüs pazarındaki liderliğimizi korumayı hedefliyoruz. Buna ek olarak 2019 yılında ihracat çalışmalarına da daha fazla odaklanarak dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz. Avrupa ve diğer bölgelerden aldığımız siparişlerimizin teslimatlarını bu yıl layıp yurtdışı pazarı için özel olarak geliştirilecek otobüslerimiz ile hedef pazarlarımızdaki araç parkımızı artırmak için çalışacağız" şeklinde konuştu.

betist