Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:10   Güncelleme : 13-11-2014 17:10

Meral: Sektör toparlanıyor

İş ve istif makineleri sektörünün Ocak-Nisan dönemi satış raporları açıklandı.

Meral: Sektör toparlanıyor

İş ve istif makineleri sektörünün Ocak-Nisan dönemi satış raporları açıklandı. Buna göre İş makineleri sektörü dört aylık dönemde yüzde 54 oranında daraldı. 2008’in aynı döneminde 357,7 milyon dolarlık ihracata imza atan sektör, 2009 yılında 192,9 milyon dolarda kaldı.

İstif makinelerinde ise daralma yüzde 59 olurken 49 milyon dolar olan 2008 ihracatı 2009 ilk dört ayında 55,7 milyon dolara geriledi.

Türkiye İş makineleri İmalatçıları ve Distribütörleri Derneği Başkanı Rızanur Meral, “Tamamen yatırım ve imara yönelik sektörümüz ilk dört ayda kötü bir dönem geçirdi. Buna rağmen KDV indirimi ve KOMATEK fuarı sektörümüze büyük moral verdi. Mayıs ayıyla birlikte başlayan iyileşme işaretlerinin 2009 son çeyreğinde kendini daha fazla hissettirmesini ve sektörün yeniden toparlanmasını bekliyoruz” .

RAHAT NEFES ALDIK

Türkiye İş makineleri sektörünün ilk dört ayını değerlendiren İMDER Başkanı Rızanur Meral,
Daha önce ayda 1000 makine satılırken bu onarın 150’ye düştüğünü ancak Mayıs ayıyla birlikte satış adetlerinin tekrar 250’ye yükseldiğini söyledi.

Ankara’da düzenlenen KOMATEK fuarına sektör katılımının kça yüksek ğuna dikkat çeken Meral, 22 bin yerli ve yabancı ziyaretçinin katıldığı fuarda 200 firma ve 400 markanın yer aldığı bilgisini verdi. Fuara katılan firmaların beklenenin üstünde bir ilgiyle karşılaştığını aktaran Meral, “KDV indirimi alıcıları harekete geçirdi. Çok sayıda firma yeni sipariş alırken bazıları da iş birliği, yatırım gibi alanlarda önemli görüşmeler yaptı. KDV indirimiyle tetiklenen bu talebin devam etmesi için 3 aylık sürenin uzatılmasını ve İş makinelerinde yüzde 18 olan KDV oranını yüzde 8’de sabitlenmesini talep ediyoruz. Bu gerçekleşirse yatırım ve istihdam anlamında büyük kazanımlar elde edilir” diye konuştu.

ÇİN TEHDİDİ SONA ERDİ

Türkiye’nin dünya iş makineleri sektöründe parlayan yıldız haline geldiğini anlatan Meral, Uzakdoğu, Avrupa, Çin gibi bölgelerde sektörün yakından takip edildiğini kaydetti. Dünya iş makineleri sektörünün en büyük organizasyonu kabul edilen ve 210 bin kişinin ziyaret ettiği Fransa’daki İNTERMAT Fuarında bu sene ilk defa İMDER öncülüğünde ‘Türk Günü’ düzenlendiğini hatırlatan Meral, kokteyl, toplantı ve konferanslarla Türk makine sektörünü dünyaya tanıtma imkânı bulduklarını söyledi.

Toplantılarda Türkiye iş makineleri pazarının büyük ilgi gördüğünü ifade eden Meral, “Özellikle Avrupa ülkeleri yakın olması ve kaliteli ürün üretmesi nedeniyle Türkiye ile işbirliği yapmak istiyor. Türkiye iş makineleri sektöründe yatırım için cazibe merkezi haline gelecek. Türkiye’de üretim maliyetleri Avrupa’nın çok altındadır. Çin ise eskisi kadar gözde bir Pazar olmaktan çıktı. Siparişlerin âdetine bakılmaksızın çok daha kısa sürede ve hızlı teslimat yapabiliyoruz. Aynı şekilde Uzakdoğu ve özellikle Çinli iş makinesi üreticileri ortaklık veya yatırım için İMDER’den yardım istiyor” .

Yabancı yatırımcıların şimdiden Türkiye’ye gelerek uygun arsa ve ortak arayışına başladığı bilgisini veren Meral, “Hâlihazırda 50 tane yabancı firma doğrudan bizimle temasa geçerek yatırım potansiyelleri hakkında danışıyor. 2-3 milyar dolar büyüklüğe sahip, dünya çapında satış yapan çok sayıda firma yöneticisiyle görüşmelerimiz devam ediyor. En son Çin’de düzenlenen fuara İMDER onur konuğu olarak çağırıldı. Türkiye’deki potansiyeli ve fırsatları gören Çin devleti yetkilileri bizi 5 yıldızlı otellerde ağırlayarak iş birliği imkânları hakkında bilgi aldı. Çin de fark etti ki Türkiye’nin kaliteli üretimi ve lojistik imkânları hiçbir ülkede yok” diye konuştu.

Dünya’da yeni iş makinesi pazarının 250 milyar dolar ğunu söyleyen Meral, “Türkiye İş Makineleri sektörü, 2002 yılında Avrupa’da 16. sırada iken, 2006 yılına geldiğimizde Avrupa’nın 5. büyük pazarı konumuna geldi. Bu başarı yabancı sermayenin bakışını değiştirmiştir. Artık Türkiye, büyük İş makineleri üreticilerinin ortak aradığı, yatırımlar için görüştükleri ve bölgenin lojistik ülkesi olmaya başladı” ifadelerini kullandı.

SEKTÖRÜ TEK YUMRUK

İş makineleri sektörünün çatı örgütü İMDER ve İstif Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) alt sektörler için oluşturulan komitelerle sektörü tek yumruk haline getiriyor. Halen sektörün yüzde 96’sını bünyesinde barındıran İMDER ve İSDER yeni yapılanmasıyla birlikte sektörün yüzde 100’ünü kapsayacak.

Şu an kompresör, vinç, enerji ve güç sistemleri alanında komitelerin kurulumunun landığı bilgisini veren İMDER Başkanı Meral, toplamda 11 komite kurulacağını kaydetti.

Dış Ticaret Müsteşarlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği’nin desteğiyle neredeyse hiçbir derneğin ulaşamadığı bir organizasyon yapısıyla sektörü bir araya getirdiklerini anlatan Meral, “ Vinç-kule ve mobil vinç, jeneratör ve güç Sistemleri, kompresör, hafif iş ve inşaat makineleri, asfalt ve yol ekipmanları, kırıcı, delici, kırma ve eleme makineleri, tünel makineleri, yedek parça, imalat, beton makineleri, raf sektörlerini kapsayacak komiteler kendi içlerinde özerk dış işlerinde ise İMDER ve İSDER’e bağlı olacak. Komitelerin ı kurulduğunda 7 milyar dolarlık bir pazara ulaşacağız” .