Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:13   Güncelleme : 13-11-2014 17:13

Sektörün umudu yeni eylem planı

Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) ‘Krizler fırsatlar doğurur’ sloganıyla sektörün kayıplarını azaltmak ve gerilemeyi telafi etmek için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ortaklaşa ‘Makine Stratejik Eylem Planı’ hazırlıyor.

Sektörün umudu yeni eylem planı

Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) ‘Krizler fırsatlar doğurur’ sloganıyla sektörün kayıplarını azaltmak ve gerilemeyi telafi etmek için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ortaklaşa ‘Makine Stratejik Eylem Planı’ hazırlıyor. Eylem planının devreye girmesiyle birlikte sektörde, 2010 yılı için yüzde 25 büyüme hedefleniyor.

2002- 2007 yılları arasında her sene ortalama yüzde 50 artış gösteren iş makineleri sektörü 2009 yılında yüzde 48 daraldı. Tamamen yatırımlara yönelik faaliyet gösteren sektör KDV ve ÖTV indirimi sonrası toparlanma sürecine girdi.

İMDER Başkanı Rızanur Meral, iş ve inşaat makineleri sektörünün Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 1.2’sini oluşturduğunu belirterek, sektörün 2007 yılında 11 bin 500 satış adeti ile 5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştığını kaydetti. Bugün gelinen noktada sektörün içinde bulunduğu darboğazın geçici ğunun altını çizen Meral, 2010 yılında sektörün yeniden toparlanması için bir dizi çalışmalar yaptıklarını söyledi.

EKONOMİYE KATKIMIZ BÜYÜK

Meral, “Bir ülkenin ekonomik ve sosyal yönden kalkınmışlığını ve kalkınma hızını, yıl içerisinde satılan iş makineleri sayısı ve niteliği ile ölçmek mümkündür. 50 den fazla ülkeye ihracat yapan iş makineleri sektörü 2008 sonunda 1.150 milyar dolarlık bir hacme ulaşmıştı. İş Makineleri ihracat oranında 35 ülke arasında Avrupa’da 10. pazar büyüklüğün de ise 6. k. 2008 yılı başında Leasinglere verilen özel teşvikin kalkması ile ciddi bir sıkıntıya giren sektörümüz, global ekonomik sıkıntının ülkemize yansımaları, ihracatın azalması, finansman krizi vb. sebepler neticesinde yurt içi satışlarımız maalesef yüzde -48 oranında bir daralma ile kapadı. Sektör olarak bu gerileyişin önüne geçmek için bir Makine Eylem Planı üzerinde çalışıyoruz. Krizin etkilerinin zayıflaması hükümetin de destekleriyle yeniden küresel oyuncu olacağız. 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15–25 büyüme hedefliyoruz. Olumlu atmosfer ve yatırım ortamı sağlanabilirse 2011 yılında tüm sektörler için 2007 yılından daha iyi bir döneme girebiliriz” .

DESTEK ŞART

Sektörün üzerindeki ağır vergi yükünün hafifletilerek Leasing desteğinin tekrar verilmesi gerektiğini dile getiren İMDER Başkanı Meral, “İş makinesi alımını teşvik etmek için KDV’nin tüm ürünlerde %1 e indirilmesi şart. İhracat ve finansal desteklerinin rekabet ettiğimiz ülkeler ile aynı seviyelere getirilmesi, fuar ve Pazar teşviklerinin artırılması gerek. Motorlu araçlar statüsünde olan iş makinelerinin otomobil tescil işlemleriyle aynı statüye alınması, İş makineleri tescil ve envanterinin tutulması ile ilgili kanun çalışmasının bir an önce bitirilmesi sektör için büyük önem taşımakta. Türkiye’de üretimi yapıldığı halde ithalatı yapılan 2. el iş makinelerine uygulanan yasak AB üyeliğine kadar devam ettirilmeli. Yasağın kalkması halinde gümrüklere 175 bin adet hurda, kullanılmış sıkıntılı iş makinesi gelecek. Avrupa’da yasak olan 10 yaş üstü makineler Türkiye’ye sokulmak isteniyor. Bu yönde başvurular ve lobi çalışmaları artıyor. Bu makineler iç pazarda üretilmesinin yanında pazarın yüzde 80’ini de oluşturuyor. Bu ithalata izin verilmesi demek 9 bin kişinin işsiz kalması anlamına geliyor” diye konuştu.