Otomotiv
Giriş Tarihi : 29-01-2015 15:02   Güncelleme : 29-01-2015 15:02

Brisa, tüm segmentlerde birinci

Lastik üreticisi Brisa’nın 2014 yılı değerlendirme ve 2015 yılı beklentilerinin paylaşıldığı basın toplantısı, 28 Ocak 2015 Çarşamba günü Beşiktaş’taki Four Seasons Otel’de düzenlendi.

Brisa, tüm segmentlerde birinci

 

Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman’ın sunumuyla gerçekleşen toplantıda, 2014 liderliğine vurgu yapıldı ve Brisa’nın Lassa ile başlayan yolculuğunun 41’inci yılı ğu belirtildi. Bayman, 2014 yılı değerlendirmesinde “Biz büyüdük, pazar sabit kaldı. Şunu gururla söyleyebilirim ki, tüm segmentlerde Brisa birinci ” . Toplantıya Genel Müdür Hakan Bayman’ın yanı sıra, Brisa Ticari Ürünler Müdürü Gürsu Başaran ve Bandag Operasyon Müdürü Ahmet Atay katıldı.
 
DÜNYA PAZARINDA ÇİN ETKİSİ
Dünyada lastik pazarının büyüdüğünü ve Brisa’nın geçen yılı lider kapattığını belirten Hakan Bayman, 2015 yılının Brisa için daha agresif rakamlar hedeflediği yıl olacağını söyledi. Brisa Genel Müdürü Bayman, “2015 yılı bizim için agresif bir hedef koyduğumuz büyüme yılı olacak. Şirketimize 41 kere Maaşallah diyerek konuşmaya başlamak istiyorum.  Dünya lastik pazarı 1 yıl içinde 1.7 milyar lastik üretimine ulaştı. Satılan lastik a olarak bu yıl dünyada yüzde 5’e varan bir büyümeden bahsedilebilir. Son 5 yılda ise dünya pazarının toplamda yüzde 28 büyüdüğünü söyleyebiliriz. Bu genel büyümedeki artışta, Çin’in yüzde 9, Hindistan’ın ise yüzde 6’lık bir payı bulunuyor. Avrupa ise geçen yıl yüzde 2’lik bir büyüme yakaladı” .
 
TİCARİ LASTİKTE ALMANYA BİRİNCİ
Dünya ve Avrupa ticari lastik pazarını durumuna kısaca değinen Hakan Bayman, şunları söyledi: “Dünya ağır ticari lastik pazarına baktığımızda yüzde 11 arttığını görüyoruz. 2014 yılında yenileme pazarı 152 milyon adet ticari araç lastiği satılmışken, bu rakamın 2019 yılında 200 milyon seviyelerine yaklaşmasını bekliyoruz. Avrupa’da 2014 yılında 206 milyon adet lastik satıldı. Bu satış a, 3-4 yıl önce yaşanan durağan pazarın ardından yaşanan büyük bir büyüme olarak görülebilir. Avrupa’daki ticari lastik pazarına baktığımızda 9.2 milyon adetlik bir alan ğunu görüyoruz. Bu, yüzde 4’lük bir büyümeyle önceki yıla göre artmış. Avrupa’da 1.4 milyon ticari lastikle Almanya ilk sırada yer alırken, 1.1 milyon lastikle İtalya ve Fransa ikinci sırada geliyor.”
 
TÜRKİYE, AVRUPA’DAN BÜYÜK
Brisa Genel Müdürü, Türkiye’nin ticari lastik pazarının Avrupa’dan büyük ğunu söyleyerek, “Türkiye’ye baktığımızda Türkiye’nin ağır ticari araç pazarı bu ülkelerin tümünden büyük. Bunu nedeni, Türkiye’deki taşımacılığın ının karar yoluyla yapılıyor olması. Dolayasıyla Türkiye ağır ticari lastik pazarı Avrupa’ya oranla çok büyük. Ancak Türkiye’nin ticari araç parkı yaşlı. Bu durum ise, Türkiye’nin pazarındaki büyümeyi tetikleyecek” diye konuştu.
 
GELECEK 10 YIL PAZAR BÜYÜYECEK
Türkiye lastik pazarının 2014’te yüzde 2 küçüldüğünü belirten Bayman, “Toplamda 19.5 milyon adede ulaşan bir pazardan bahsediyoruz. Bu yüzde 2’lik küçülmenin büyük kısmı ticari lastiklerde meydana geldi. Ticari lastiklerde ise bu rakam yüzde 7 gerileme olarak kendini hissettirdi. Diğer daralma ise, yüzde 3-4 oranında binek otomobilde gerçekleşti. Ancak son 10 yılda baktığımızda Avrupa pazarına nazaran pazarının çok hızlı bir şekilde geliştiğini söyleyebiliriz. Türkiye lastik pazarı son 10 yılda yüzde 50’nin üzerinde gelişti. Bundan sonraki 10 yılda da bu büyüme devam edecek” .
 
BRİSA TÜM SEGMENTLERDE BİRİNCİ
Brisa olarak 2014 yılında tüm segmentlerde birinci klarını ve 2015 yılı tahminlerini yüzde 3 olarak açıklayana Brisa Genel Müdürü Bayman, “Bunun nedeni ise, biz 2015’i nadasa bırakılmış bir yıl olarak görüyoruz. 2014 yılından özelikle binek lastikler yaz kısmında çok ciddi şekilde daraldı. Biz kış lastikleri ile pazarın artıya geçeceğini düşünüyorduk. Brisa olarak bütün oyunumuzu kış lastikleri üzerine kurguladık. Genel pazarda kış lastik satışlarında bizden başka büyüyen olmadı. Biz büyüdük, Pazar sabit kaldı. Şunu gururla söyleyebilirim ki, tüm segmentlerde Brisa birinci . Türkiye’de satılan 4 lastikten 1’i bizim firmamızdan çıkıyor” şeklinde konuştu.
 
2015’İN İLK 6 AYI İYİMSER
Türkiye’de 2014 yılında ticari araç lastik pazarında yüzde 7’lik daralma yaşamasına rağmen Brisa’nın büyüdüğünü ve satılan her 3 ticari araç lastiğinden 1’inin Brisa ğunu belirten Hakan Bayman şöyle konuştu: “Bu yüzde 7’lik daralma yaklaşık 2.1 milyon lastik eder. Ancak 2015 yılından umutluyuz. Türkiye pazarında yüzde 10 civarında bir artış bekliyoruz. Bu artış ise 2.3 milyon adet lastik demek. Özellikle ilk 6 aylık dilimde düşük enflasyon, petrol fiyatlarındaki düşüş ve bunlara orantılı olarak faizlerin indirilecek olmasının ticarete yansıması olumlu olacak. 2019 yılında ise Avrupa’nın en büyüğü olan ticari lastik pazarımızın yüzde 30 büyüyerek 3 milyon adede ulaşmasını bekliyoruz. Ticari lastik Türkiye’de inşaat sektörü ve diğer ilişkili sektörlerin büyümesiyle doğru orantılı yürümektedir. 2014 yılında ticari araç lastik pazarının yüzde 7 küçüldü. Ancak Brisa bu segmente de büyüdü. Türkiye’de satılan her üç ticari araç lastiğinden 1’i Brisa . Buradaki 2015 hedefimiz ise, yine pazarın üzerinde bir oran yakalamak olacak.”
 
BRİSA LASTİĞİNİ TAKİP EDİYOR
Ticari lastikte artık müşterinin beklentisinin farklı ğunu söyleyen Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, “Ticari araç lastiğinde müşteri fiyatından ziyade verimli oluşunu ön plana alıyor. Buradaki beklenti de lastiğin ömrü boyunca en yüksek performansı vermesi. Biz Brisa olarak geliştirdiğimiz teknolojilerle, ticari araçlarda lastiği hangi plakalı araca ait ğunu takip edip, gerektiğinde restorasyonlarını yapıyoruz. Bu lastikleri çip’ler sayesinde anlık takip altına alıyoruz. Takip altında tuttuğumuz lastiklerden filolara büyük tasarruflar sağlıyoruz. Sadece lastiği ında kaplayarak yüzde 10’luk bir tasarruf elde ediyoruz. Bu da bize yüksek Pazar paylı iş olarak geri dönüyor. Bu uygulamayı Türkiye’de bizden başka yapan yok. Bu da bizim Pazar liderliğimizi güçlendirerek, yol almamızı sağlıyor. Öte yandan önemli bir konuda hafifleyen araçlar ve lastikler. Araçlardaki aksamın ve lastiklerin hafiflemesiyle birlikte düşük egzoz emisyon değerleri ve yakıtta tasarruf sağlanıyor. Biz de bu özel tasarımlı hafif lastiklerden üretmeye başladık” .