Dernekler
Giriş Tarihi : 19-01-2016 00:07   Güncelleme : 19-01-2016 00:07

Ambargo kalktı amma…

Viyana’da AB ve İran yetkilileri bir araya geldi. Yapılan görüşmede İran’ın anlaşma kapsamında gerekli adımları atması üzerine yaptırımların resmen kaldırıldığı açıklandı. Ancak bu gelişmenin fırsata çevrilmesi için Gürbulak Gümrük Kapısı’nda iyileştirme şart.

Ambargo kalktı amma…

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Birleşmiş Milletler ambargosunun artık resmen kalkmış olmasının önemli bir gelişme ğunu vurgulayan Şener, bundan sonraki süreçlerde atılacak adımların çok önemli ğunu söyledi.

Şener, “İran’ın Türkiye, Avrupa ve tüm dünya ile olan ticareti artacaktır. İran ile Türkiye arasında Ekim 2014’te imzalanan ve Ocak 2015’te uygulamaya geçen Tercihli Ticaret Anlaşması ile Türkiye’den 140, İran’dan 125 ihraç ürününe yönelik vergiler indirildi. Bazıları ise sıfırlandı. Ticaretin artması bekleniyordu ancak Birleşmiş Milletler ambargosunun hala sürüyor olmasının da etkisiyle 2015’te beklenen bu artış gerçekleşmedi. Şimdi bu ambargo artık kalkıyor. Bu olumlu gelişmeye rağmen iki ülke arasındaki taşımacılık sorunları ve gümrük beklemeleri sorunu hala çözüm bekliyor” .

Türk şirketlerinin İran’da yatırım yapmak için bir takım çalışmalar içerisinde ğunu ifade eden Fatih Şener, şöyle devam etti: “İran’ı dünyaya bağlayan en önemli kapı olan Gürbulak 30 Km yi bulan TIR kuyrukları ile mevcut ticareti bile taşımaktan uzaktır. Türk tarafı olarak kapıdan geçiş kapasitesini yüzde 100 arttıracak yatırımı ladık, bir karar ile uygulama başlayacaktır ancak İran tarafından prosedürlerin lanması ve onaylanmasına takıldık. İran’lı dostlarımız bir an önce bu artışa onay vermelidir.”

GÜRBULAK’TA DURUM NEDİR?

Gürbulak Gümrük Kapısı’ndan İran’a yıllık 70 bin, Orta Asya’ya ise yaklaşık 60 bin araç tek yönde geçiş yapıyor. Günlük yaklaşık 400 aracın çıkış yapabileceği kapasite’ye sahip olan kapıda çok uzun kuyruklar ve ortalama 3-4 güne varan beklemeler yaşanıyor. Türk tarafı geçen araç kapasitesini iki katına çıkaracak yatırımı ladı. İran tarafında da şartlar hazır ancak İran tarafından henüz onay gelmediği için kapı tam kapasite ile çalışmıyor.