DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Murat Ertütüncü
Murat Ertütüncü
Giriş Tarihi : 18-08-2017 19:36

Ticaretin dili

Yıllar önce Rusya'da iş yaptığımız Ermeni asıllı bir iş adamı ile sohbetimizde bana “Murat Bey; ticaretin dini, ırkı, siyaseti olmaz” demişti!.. Bu söz beni çok düşündürdüğü gibi uluslararası ticarette bana yepyeni ufukları araladı. Hatta ilham verdi. Keza yine Amerika'da bulunan Osmanlı Vakfı'nın varlığından da bir vesile ile haberim oldu.

Amerika'ya göç eden Ermeni, Rum ve Museviler kendilerini halen Osmanlı olarak tanımlıyor. Osmanlıca okuyup, yazıyorlar. Bir zamanların süper gücü olan Osmanlı'ya özlem duyuyorlar. Evet, Türkiye'nin de tarihten gelen bu mirasını değerlendirip, etnik, siyasi ve ideolojik politikalardan arınmalıyız. Ülke olarak uluslararası ticarette yerimizi ve payımızı almalıyız.

Doğu ile de iş yapalım. Doğu'dan da Batı'dan da alıp, satalım. Ticarete siyasi ve ideolojik açıdan bakmayalım. İsrail'le de Yunanistan'la da Ermenistan ile de ticaret yapalım. Rusya ile ilişkileri geliştirelim. Yeni ulaştırma koridorları tesis edip, hayata geçirelim. Jeopolitik ve stratejik konumumuzun hakkını verelim. Hatta bunu projelere dönüştürelim, ekonomimiz gelişsin, ülke insanımız kazanç elde etsin.

1990'lı yıllarda BDT ülkeleri yeni teşekkül ederken, Türki Cumhuriyetlere yönelik ticaret artmış, ağırlıklı olarak İran güzergahı kullanılmaya başlamıştı. Gerek fahiş geçiş ücretleri gerekse güzergahta karşılaşılan olumsuzluklar nakliyeciyi bir hayli zorladı. O yıllarda Hazar Denizi'nde modern bir Ro-Ro hattı kurulup, işletilmesini hayal etmiştim. Şimdiler de bu konuda sevindirici ve memnuniyet verici çalışmalar yapılıyor. Projeler hazırlanıyor. Çin ve Orta Asya'da bulunan potansiyelin ülkemiz kara, hava ve deniz nakliyecileri tarafından değerlendirilip, yeni ulaşım koridorları açılsa nasıl olurdu? Düşüncesi bile heyecan verici değil mi?

Türkiye stratejik ve jeopolitik konumu gereği sahip olduğu büyük birikimi kullanarak fırsatları değerlendirmeli ve bu ticaretten hakkettiği payı almalıdır. 20 yıl önce T2 bir hayaldi. Şimdi gerçek oldu. Keza TIR karnesi de elektronik ortamda yerini aldı. Sınırlar kalkıyor, ticaret global hale geliyor. Etnik, siyasi ve ideolojik yaklaşımlardan, zincirlerden, prangalardan kurtulalım!.. Ticaret yapalım!.. Ülkemiz gelişsin, kazansın. Sektörümüz, ihracat ve ithalatçımız hedeflerine ulaşsın. Uluslararası nakliyecimiz kazansın. Çünkü “Ticaretin Dili” yeryüzünün her yerinde aynıdır.

Murat Ertütüncü
E-Mail: muratertutuncu@gmail.com

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
HALİNİZDEN MEMMUN MUSUNUZ?
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA