DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Murat Ertütüncü
Murat Ertütüncü
Giriş Tarihi : 28-11-2017 22:17

Tahkimin etkileri

Uluslararası tahkimde taraflardan veya hakemlerden en az bir tanesi için yabancı bir ülke ve yabancı bir hukuk bulunmaktadır. Bunun sonucu olarak tarafların anlaşmazlıkta yer alan hukuki ve diğer konuları etkili olarak değerlendirme kapasiteleri etkilenmektedir.

Tahkimin maliyeti ve katlanılması gereken zahmetin seviyesi, yurtdışından delil temin edilmesi ve kararın tenfiz edilmesi konularında ilave ve önemli sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Taraflardan en az bir tanesi için yabancı bir ülke ve hukuk sistemi uluslararası tahkimin temel özelliğidir. Ancak taraflar yabancı hukuk sisteminin tespiti konusunda müzakere şansına sahiptir.

Tahkim öncesinde iyi bir hazırlık yapan taraf, kendisi için avantajlı olacağını düşündüğü hukuk sistemini karşı tarafa kabul ettirmektedir. Bunun da ötesinde, taraflar aralarında yaptıkları anlaşmayla tahkimin önemli unsurlarını belirleme gücüne sahip bulunmaktadır. Uluslararası bir tahkim anlaşması düzenlerken önce özel kurallar belirlenir.  Daha sonra ihtilafın hallinde uygulanacak maddi hukuku tespit edilir. Tahkimin yerini kararlaştırırken, borçlunun malvarlığının bulunduğu ülke tercih edilir. Hakemlerin yeterliliklerinde aranacak şartları ve milliyetleri konusunda önceden anlaşabilir ya da hakemlerin belli bir milliyetten olmamaları konusunda tahdit koyabilir.

Yabancı hakem kararları konusunda ilgili kanunda sadece tenfizden bahsedilmektedir. Kanunun 42. maddesi anlamında tanıma bir yabancı mahkeme kararının kesin bir delil ve hüküm olarak muteberliğinin kabul edilmesidir. Kanunda tanıma için özel bir usul ve işlem öngörülmemiştir.

Bazı yabancı hakem kararlarının cebri icraya yol açmaksızın Türkiye'deki kesin delil veya kesin hüküm olarak kabul edilmesi bir ihtiyaç olarak ortaya çıkabilir. MÖHUK’un yalnızca yabancı hakem kararlarının tenfizini düzenlemiş olması keyfiyeti karşısında, yabancı hakem kararları açısından tanımanın mümkün olup olmadığı sorunu ortaya çıkabilir. Türkiye'de yabancı hakem kararlarının tanınması mümkün olabilmelidir.

Murat Ertütüncü
E-Mail: muratertutuncu@gmail.com

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
HALİNİZDEN MEMMUN MUSUNUZ?
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA