DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Murat Ertütüncü
Murat Ertütüncü
Giriş Tarihi : 05-03-2018 11:03

Lojistik sektöründe yatırım planlaması

Mesleğe yeni başladığımız yıllarda 15.000 DM navlunlarla Almanya’ya taşıma yapılıyordu. Günümüzde zorlu rekabet şartları içerinde malumlarınız olan navlunlarla iş yapıp, rekabet edilmeye çalışılıyor. Türkiye'nin dış ticaret hacminin artmasıyla birlikte uluslararası nakliyecilik sektörüne de yatırımlar yapıldı. Ancak yapılan bazı yatırımların ülkemizin ihracat ve ithalat potansiyeline karşı fazla ve kontrolsüz olduğu hususu da doğru bir tespit olacaktır.

Bu zorlu rekabet şartları, firmaların varlığını kârlılıkla idame ettirebilmesi için doğru bir
yatırım planlaması ve işletme yönetimine zaruret derecesinde ihtiyacı ortaya çıkarmaktadır. Her litre mazotun, her yedek parça ve ekipmanın, lastiğin ve diğer bakım unsurlarının titizlikle takibi gerekmektedir. Ne kadar yüksek navlunlarla çalışılsa da kârlılık bu detaylara hakimiyette ve bunların etkin kontrolünde gizlidir. Bu anlamda firmalar, işletme ve filo yönetimlerini güçlendirmelidir.

Yatırımlara da gerçek maliyetler ve yatırım kriterlerine dikkat edilerek yön verilmelidir. Yatırımların zorluğu ve finansman maliyetlerinin yüksekliği yatırım aşamasında doğru fizibilite çalışması ile doğru yatırımların yapılmasını zorunlu hale getirmektedir. Kaynakların ve kısıtlı yatırım imkanlarının doğru ve de verimli kullanılması hayati derecede önem arz
etmektedir. Bazı firmaların, büyük filo sahiplerin birkaç farklı çekici ve treyler markası ile deneme alımları yaptığı, onların performans ve verimliliklerine göre toplu alımlara ve yatırımlara yön verdiklerine şahit oldum. Yukarıda da zikredildiği gibi yatırımlarda karlılık bu detaylarda gizlidir. Keza günümüzde uluslararası nakliyeci firmalar yakıt unsurunu da kontrol altına alabilmek için önlem alarak kontrol sistemleri geliştirilmektedir.

Daha önceki bir yazımda da bahsettiğim gibi ülkemize uluslararası nakliyecilik faaliyetinde
bulunan, hizmet ihracatçısı firmaların devlet teşvik ve desteğinden faydalandırılması
gerekmektedir. Teşvik yasası modern ve yeni ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden değerlendirilmeye alınmalıdır. Özellikle “yenileme yatırımlarının” önü açılmalıdır. Yeni kurulan firmalara verilen KOBİ desteği, halen varlığını idame ettirmeye çalışan eski firmalara da destek kredisi şeklinde verilmelidir. Yasa, Uluslararası Nakliyeciler Derneği, Ulaştırma Başkanlığı istişareleri ile sektörün ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ortak akıl ile çıkarılmalıdır.

Yüksek maliyetler ile mücadele eden firmalara sübvansiyonlar ve vergi SGK istisnaları getirilmelidir. Sürücü davaları ve tazminat talepleri karşısında nakliyeci firmaların mağduriyeti göz önünde bulundurularak iş hukukunda gerekli güncelleme ve düzenlemeler yapılmalıdır. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan olumlu gelişmelere nazaran; Türk araçlarına uygulanan haksız ve fahiş geçiş ücretleri ve cezalarla ilgili uluslararası mahkemeler nezdindeki hukuki mücadele kararlılıkla sürdürülmelidir. Ulusal anlamda da sektörün önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Bu mücadeleden olumlu sonuçlar alındıkça sektör geleceğe daha emin adımlarla yürütecektir.

Yine ihracat rakamlarındaki artış sevindirici ve 500 Milyar dolar hedefi açısından umut vericidir. Bu olumlu gelişme, sektörümüzün büyümesi ve gelişmesi, daha iyi yerlere gelmesi açısından umutları artırmaktadır. 1990 başlarından beri bu sektörün karşılaştığı her zorluğu sıkıntıyı bir sektör çalışanı olarak bizatihi yaşadım. O anlamda sektörün bugün geldiği nokta sahip olduğu ekipman ve teknolojik donanımı büyüme ve yükselme eğilimini memnuniyetle karışılıyorum. Doğru yatırım politika ve planlamalarıyla sektörün daha da güçleneceğini öngörüyorum. Devletin de yasal reform ve düzenlemelerle modern bir teşvik yasası ile sektörün önünü açacağına inanıyorum. Sektör ve STK olarak UND ve resmî makamlar olarak bir bütünün parçalarıyız. Uluslararası rekabet gücümüzü her geçen gün artırarak geleceğe yürümeliyiz.

Murat Ertütüncü
E-Mail: muratertutuncu@gmail.com

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
HALİNİZDEN MEMMUN MUSUNUZ?
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA