Geçen hafta yazımda Davutpaşa’da meydana gelen patlamanın ardından sigortacılarla zarar görenler arasında süre giden “Hesaplaşmayı” köşeme taşımış ve yazımı “Bu olayın trafik meselesine uyarlanması ile ilgili yorumumu haftaya yazacağım” cümlesiyle noktalamıştım. İşte sigortacılığın trafik meselesine yansımasıyla ilgili yorumum…
Trafik hasar ödemelerinizle benzerlik?
Bir trafik olayı (kaza diyorlar...) gerçekleşince, kusursuz gösterilen tarafa tazminatlar ödüyorsunuz. Ayrıca kaskolar, koltuk sigortaları ödüyorsunuz. Mevzuata göre doğru yaptığınız söylenebilir.
Eksikliğiniz nerede?
Olay yerlerinde, eksper/danışman hizmeti alıp da, gerçek kusurları ortaya çıkarttırıp, -hizmet kusuru olanlara- Karayolları, Belediye ve Trafik Zabıtası şahsında devlete rücu etmiyorsunuz. Makalelerimiz, internet ortamında da incelendiğinde; “devletin yol sunuş ve denetleyiş eksikliklerinin” asıl olay sebebi olduğu halde, “sürücülerin 2918/52-b başta olmak üzere suçlandıklarını” ve tutanaklara böyle geçirterek, “tazminat taleplerinin önünü kesmek” peşinde olduklarını görürsünüz.
Devlet böyle emrediyor?
Evet. Böyle emrediyor! Yol kusuru işlemenin önünü, özellikle Emniyet Müdürlüklerine, dolayısıyla trafik polislerine göndermiş olduğu genelgelerle kesiyor.
Mealen şöyle deniyor: “Göstereceğiniz yol kusurları, yolun sahibi/sorumlusu kurumun yerel yetkilisince onaylanmadığı takdirde, gelecek olan tazminat talepleri sizlere yönlendirilecektir….”
Hukuk bu mu?
Elbette buna hukuk değil, “guguk” denebilir ancak. Hukuku özellikle peşine düşerek bulmak gerekiyor.
Olay yerlerine eksper/danışman gönderin. Taraf olun. Zararlarınızın peşine düşün.
Eksper/danışman yetiştirtmek?
Bu konuda biz de yardımcı olabiliriz. Üniversitelerimizdeki Ulaştırma Anabilim Dallarından da yararlanabilirsiniz.
Çözüm Ortaklığı ve Toplum Yararı Nerede mi?
Her rücunuz, devleti uyaran bir çan olacaktır. Şöyle diyeceklerdir:
“Yahu biz ne yapıyoruz? Hem dünya tazminat bizi buluyor, hem de yollar yine kusurlu/bozuk. Bunun ardı arkası kesilmez. Bunun da devletten biz görevlilere rücusu bile olur. En iyisi, bu yolları –adam gibi yapıp- sorunları topluca ve kökünden halletmek!”
Sizin kâr ve vatandaşın çözüm çıkarları böylece birleşmiş olur. Hem de masrafsız!…
Bizim de kurumsal ve kişisel amacımız gerçekleşmiş olur:
“TRAFİK GÜVENLİĞİ ORTAMININ KURULMASI VE KORUNMASI”
Aksi halde Millî Kara Piyangonuz x 2 = ?olur.
Trafikdaşlığınızda: “Bu Millî Kara Piyango size de çıkabilir!” (Dileğimiz asla değildir!)
Sigortacılığınızda: Mevcut kar=buhar ilişkilerinizle, gitmekte olduğunuz yollarda daha derinlere saplanmanız da söz konusudur!
Ahmet Türkoğlu
E-mail: ahmetturkoglu34@gmail.com